PULLER

Miért lehet a PULLER ideális választás a Te kutyádnak is:

 • ÚSZIK A VÍZEN – ezzel lehetővé teszi a vízben történő edzést és játékot
 • BÁRMILYEN FELÜLETEN HASZNÁLHATÓ – gyorsan és messzire gurul, akár homokon, akár fűben, akár földön
 • KÖNNYŰ – így kényelmesen tudják használni nők vagy akár gyerekek is
 • NEM OKOZ SÉRÜLÉST, BIZTONSÁGOS – speciális anyagának köszönhetően (melybe belesüppednek a kutya fogai) nem okoz sérülést sem a kutya fogaiban, sem a fogínyében (anyaga nem mérgező)
 • SZAGTALAN
 • KÖNNYEN TISZTÍTHATÓ – csak le kell öblíteni vízzel
 • NEM CSAK EGY EGYSZERŰ JÁTÉK – alkalmas a teljes lemozgatásra, a jó kondíció kialakítására, megtartására mindezt szórakozva

A PULLER egy egyedülálló képzési eszköz és interaktív játék is egyben. Gyors és intenzív lemozgatást tesz lehetővé, melynek során alkalmas a teljes test átmozgatására játékon keresztül. Közös játékra tervezték (nem rágójáték)! Már az első használat során jelentős mennyiségű fognyom látható az eszközön (idővel akár az eszköz teljes felületéről eltűnnek a sima részek), azonban ez csak esztétikai kérdés és a PULLER speciális anyagának jellemzője, nem von le a tartósságából és ellenálló képességéből.

A PULLER használata könnyen elsajátítható. Kombinálható sétával vagy önálló edzésként is használható. A speciális gyakorlatsor 3 alapgyakorlatának (RUNNING, JUMPING, PULLING) variálásával jelentős mennyiségű energiát használ fel a kutya az edzés során. A gyakorlatok minden izomcsoportot erősítenek, javítják a kutya állóképességét és erőnlétét. A feladatok végrehajtása sok koncentrációt és figyelmet követel meg a kutyától, így a feladatok végére a kutya nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is fárad. Rengeteg viselkedési probléma (agresszió, rombolás) és egyéb probléma (elhízás) alapja, hogy a gazdik nem tudják hogyan vagy mivel tudnák levezetni a kutya energiáit, illetve rövid idő alatt megfelelően és biztonságosan lemozgatni, ezekre a problémákra is megoldást nyújthat a PULLER. Emellett a PULLER alkalmas a képzések során motivációs eszközként, jutalomként történő használatra is.

MÉRETVÁLASZTÉK:

Jelenleg 5 méretben érhető el a PULLER. A méret kiválasztásnál részben a kutya testmérete részben pedig a fogás/harapás erőssége lehet a szempont. Az alábbiakban általános irányelveket adunk a választáshoz, de egy-egy egyed eltérhet ettől és elfordulhat, hogy egy másik mérettel könnyebben, kényelmesebben tud dolgozni (így a választáskor mindig vegyük figyelembe kutyánk egyedi jellemzőit).

MICRO (2 egység/csomag)

Méret: átmérő 12,5 cm; vastagság 1,5 cm
Elsősorban kölyköknek és kistestű (toy) kutyáknak (5 kg alatt) Használható versenyen.
Fajták: csivava, yorkshire terrier, spitz

MINI (2 egység/csomag)

Méret: átmérő 18 cm; vastagság 2 cm
Elsősorban kölyök és kistestű kutyáknak (40 cm-s marmagasság alatt) ajánlott. Használható versenyen.
Fajták: törpe schnauzer, tacskó, mopsz

MIDI (2 egység/csomag)

Méret: átmérő 20 cm; vastagság 3 cm
Elsősorban kis-és közepes testű kutyáknak (40 – 55 cm-s marmagasság között) ajánlott. Használható versenyen.
Fajták: border collie, cocker spániel, fox terrier

STANDARD (2 egység/csomag)

Méret: átmérő 28 cm; vastagság 4 cm
Elsősorban közepes-és nagytestű kutyáknak (45 cm-s marmagasság felett) ajánlott. Használható verseny.
Fajták: Staffordshire Terrier, Labrador, Németjuhász

MAXI (1 egység/csomag)

Méret: átmérő 30 cm; vastagság 6 cm (belső horgonnyal)
Elsősorban nagy- és óriástestű kutyák, illetve erős harapású kutyák esetében ajánlott kiegészítő képzésre (húzatás, lógatás). Nem használható versenyen.

 

ALAPGYAKORLATOK

RUNNING (futás):

A PULLER formájának köszönhetően remekül gurul, így a kutyának izgalmas üldözni ezt az eszközt! A két egység lehetővé teszi, hogy a kutya folyamatossan fusson, a tempó lassítása nélkül. (Ha szűkös a hely, segít intenzív ritmust tartani rövid távon is.)

JUMPING (ugrás):

A 2 egység segít fenntartani a kutya figyelmét. Ugrás közben az egyik, majd a másik eszköz elkapása gyors reakcióra ösztönzi a kutyát. (Ez a gyakorlat fiatal (növésben lévő), illetve nagytestű, idős vagy túlsúlyos kutyáknak nem ajánlott).

PULLING (húzás):

Felváltva húzza a kutya a két eszközt. Ez a gyakorlat olyan izomcsoportokat is megmozgat, amiket a futás és az ugrás nem.

 

EDZÉS TIPPEK

 1. Kell egy ideális és biztonságos helyszín! (a feladatokat legjobb szabadban végezni; figyeljünk rá, hogy biztonságos talajon játszunk kutyánkkal (fű, homok, föld – érdemes átnézni a területet, hogy nincs-e esetleg balesetveszély pl.: üvegszilánk); a futáshoz 10×30 méteres szabad terület, az ugráshoz 10×10 méteres, míg a húzáshoz kb. 3 négyzetméteres terület már ideális)
 2. Legyen változatos az edzés! (Az edzéseken a 3 alapgyakorlatot váltogassuk és használjuk párhuzamosan a két egységet, de további gyakorlatokkal még színesebbé tehetőek a tréningek! Természetesen mint minden intenzív mozgás előtt, így a Puller tréning előtt is kell bemelegíteni és a munka végeztével levezetést is végezni.)
 3. Nem rágójáték! (A Puller közös tréningre lett kifejlesztve, egy sporteszköz; így ne hagyjuk elől a kutya számára hozzáférhető helyen! Nem alkalmas arra, hogy két kutya huzakodjon vele (kivéve a Puller Maxi).)
 4. Az edzést még akkor fejezzük be, amikor a kutyát érdekli a Puller! (Soha ne várjuk meg, amíg elveszíti az érdeklődését vagy teljesen kifárad!)
 5. Fokozatosság! (Építsük fel az edzéseket a rendszeres használat során, figyelembe véve a kutya életkorát és egészségi állapotát! A Puller-rel történő gyakorlatok számát és intenzitását minden esetben az adott kutyára, egyénre szabottan kell összeállítani.) Kerüljük a túledzést! Figyeljünk a fáradság jeleire!

Mielőtt edzésterv alapján intenzíven elkezdenénk tréningezni, győződjünk meg róla, hogy mi is és kutyánk is elsajátította az alaptechnikákat, hiszen az edzés csak így lesz biztonságos!  

Heti ideális ütemezés: 2 nap edzés / 1 nap pihenő / 2 nap edzés / 2 nap pihenő

Az edzések és a feladatok legyenek változatosak!